Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Березень 2013

 

Перші результати деклараційної кампанії

   В країні триває деклараційна кампанія. Для інформування жителів податківцями Миргородщини проводяться різноманітні заходи: семінари,  зустрічі в трудових колективах, інформування про обов‘язки та права декларантів через засоби масової інформації, з листівок у поштових скриньках, а також виїзди у віддалені сільські ради. Як наслідок проведеної роботи, за два місяці поточного року 56 громадян уже подали декларації та сплатили до бюджету 59,0 тис. грн.

   Шановні громадяни! Пам’ятайте, що Декларація про майновий стан і доходи подається в термін до 1 травня 2013 року.

 

Платниками податку на нерухомість на Миргородщині стало 6 підприємств

   За поданими ними деклараціями по податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, у їхній власності перебуває понад 1000 кв. метрів житлової нерухомості, котра підлягає оподаткуванню податком на нерухомість. Згідно розрахунків декларанти поповнять місцевий бюджет на 12,3 тис. грн.

 

Безкоштовний семінар  для новостворених платників податку

приватних підприємців

  13 березня  2013 року о 14-00  в актовому залі Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції  буде проведено для новостворених  приватних підприємців семінар – практикум (тренінг). 

          Тема семінару:

      Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження підприємницької діяльності відповідно до Податкового кодексу України.

      Узагальнюючі податкові роз’яснення.

      Деклараційна кампанія -2013.

      Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

      Переваги подання звітності в електронному вигляді та можливість безкоштовного отримання електронного цифрового підпису.

     Щодо упередження фактів виплати заробітної плати «в конвертах».

     Порядок звернення громадян до податкових органів. Доступ до публічної інформації.

     Відповідальність за порушення СГД податкового законодавства.

     Антикорупційний проект «Пульс податкової» та інше.

    Свої запитання  повідомте за телефоном:  5-26-65.

 

Безкоштовний семінар  для новостворених платників податку -

приватних підприємців

  20 березня  2013 року о 14-00  в актовому залі Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції  буде проведено для новостворених  приватних підприємців семінар – практикум (тренінг). 

          Тема семінару:

      Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження підприємницької діяльності відповідно до Податкового кодексу України.

      Узагальнюючі податкові роз’яснення. Запровадження звітності по РРО в електронному вигляді.

      Деклараційна кампанія -2013.

      Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

      Запровадження нових сервісів. Переваги подання звітності в електронному вигляді та можливість безкоштовного отримання електронного цифрового підпису.

     Щодо упередження фактів виплати заробітної плати «в конвертах».

     Порядок звернення громадян до податкових органів. Доступ до публічної інформації.

     Відповідальність за порушення СГД податкового законодавства.

     Антикорупційний проект «Пульс податкової» та інше.

     Свої запитання  повідомте за телефоном:  5-26-65.

 

Податківцями Миргородщини за минулий рік надано понад 8,0 тисяч консультацій

   Більшість консультацій, які надавалися платникам, стосувались адміністрування податку на доходи фізичних осіб, а саме - порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи, податкового розрахунку  за формою 1-ДФ, застосування податкової соціальної пільги, оподаткування доходів фізичних осіб, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування.  

   Також часто  з запитами зверталися суб’єкти підприємницької діяльності, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Їх, в основному, цікавили порядок заповнення декларацій, розподіл за групами спрощеного оподаткування, внесення змін до Свідоцтва платника єдиного податку.

 

За підсумками деклараційної кампанії бюджет додатково отримує  майже 180 тисяч гривень

    Про свої минулорічні доходи  за станом на 15 березня поточного року вже прозвітували  256 громадян. Статки декларантів перевищили 2,7 мільйонів гривень.

   Найбільше власні прибутки декларують ті, хто у 2012 році отримував доходи у вигляді спадщини та подарунків – 37 декларацій на суму  понад 2,0 мільйони гривень та від надання в оренду житлової  нерухомості – 11 декларацій  на 72,0 тис. гривень.

   Також до податкового органу  вже надійшли декларації від тих громадян, які вирішили скористатись правом на отримання податкової знижки.

   Нагадуємо, обов’язкову  Податкову декларацію про фінансовий стан і доходи за 2012 рік громадяни подають до 1 травня 2013 року. Реалізувати право на податкову знижку  можна протягом усього 2013 року.

 

Оновлений «Пульс» відтепер працює і для клієнтів митниці

 Міністерство доходів та зборів здійснило ребрендинг інтерактивного сервісу «Пульс податкової», який відтепер приймає звернення представників бізнесу не тільки з податкових, а й з митних питань. За час свого існування, з січня 2012року, «Пульс» зарекомендував себе не тільки як ефективний сервіс, а й як повноцінний консультаційний центр.

   Номер цілодобової телефонної лінії оновленого сервісу: (044) 284-00-07. 

28 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Березень 2013

Телефонна лінія з питань декларування доходів громадян!

   Миргородська об’єднана державна податкова служба  14 березня 2013 року з 15.00 до 16.00  проведе сеанс „прямої” телефонної лінії на тему: „Все про декларування доходів, отриманих громадянами у 2012році”. На запитання платників податків відповідатиме  перший заступник начальника Наталія Володимирівна Молочко.

   Усі бажаючі можуть поставити свої запитання за номером „гарячої” телефонної лінії: 5-52-61.

 

Все про декларування своїх доходів громадянами  під час Інтернет-конференції

       Миргородською об’єднаною державною податковою інспекцією 19 березня 2013р. з 15-00 до 16-00 години буде проведено для платників податків Інтернет – конференцію на тему: «Деклараційна кампанія - 2013».

       З платниками податків спілкуватимуться Наталія Молочко - перший заступник начальника Миргородської ОДПІ Полтавської області ДПС та керівні спеціалісти податкової інспекції шляхом підключення на сайт Миргородської ОДПІ, ім’я Scype: dpi1620, e-mail: dpi1620@ukr.net.

       Для отримання оперативної відповіді просимо Вас завчасно надіслати свої запитання на електронну адресу: dps1620@ukr.net або зателефонувати 5-26-65

28 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Березень 2013

 

На Миргородщині 6 підприємств сплачуватимуть податок на нерухоме майно

   В цілому за станом на 1 січня поточного року  юридичні особи задекларували  1000 тисю кв. м. житлової нерухомості. Річна сума податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, яку необхідно буде сплатити склала майже 12,3 тис. грн.

   Податківці нагадують, що податок на нерухомість запроваджено з цього року відповідно до ст.265 Податкового кодексу України. Платниками такого податку є власники об'єктів житлової нерухомості: фізичні особи та юридичні особи, в тому числі нерезиденти.

   Згідно із нормами Податкового кодексу, юридичні особи самостійно обчислюють та декларують суму податку.  Сплата податку здійснюється ними щоквартально. 

   Що ж стосується сплати податку громадянами-власниками житлової нерухомості, то обчислення суми податку для них проводиться органом ДПС за місцезнаходженням об’єкта нерухомості. Громадяни – сплачують податок протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення  про суму податку, що підлягає сплаті.   

28 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Березень 2013

Надходження до місцевих бюджетів Миргородського району зросли майже на 24 відсотки

   Про це на  зустрічі з  представниками ЗМІ інформувала перший заступник начальника Миргородської ОДПІ Наталія Молочко. Зокрема, вона повідомила, що результатом  співпраці податкових органів та органів місцевого самоврядування є зростання надходжень до місцевих бюджетів. Так, за січень-лютий  поточного  року надходження до місцевих бюджетів Миргородського району склали 6,8 млн. грн. Це на 1,3 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого  року. 

  Як і раніше, головними складовими податкових надходжень є податок на доходи фізичних осіб, плата за землю та єдиний податок. У поточному році понад 3,5 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб  сплатили фізичні особи із доходів у вигляді зарплати та  доходів від підприємницької діяльності. Плати за землю надійшло майже 2,5 млн.грн. Нові правила адміністрування єдиного податку стали стимулом для зростання кількості спрощенців та надходжень від них. Так, платники єдиного податку сплатили 0,5 млн.грн. В порівнянні з відповідним періодом минулого року сплата цього податку зросла в 3 рази.

    Крім того, Наталія Молочко акцентувала увагу на створення податковою службою комфортних умов для ведення бізнесу.

   На сьогодні для  платників  податків  функціонують ряд сервісів податкової  служби. Серед них такі, як «Пульс податкової», «Центр сертифікації електронних ключі ДПС України», «РРО з контрольної стрічкою в електронній  формі», «Правова  оцінка інвесторів» та інші. При цьому, з 2013 року платники податків мають можливість Податкову декларацію про майновий стан та доходи  подавати засобами електронного зв’язку. 

28 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Березень 2013

Податківці  завітали до сільських мешканців 

       Враховуючи віддаленість населених пунктів та для зручності громадян, які проживають у сільській місцевості, Миргородською ОДПІ було створено виїзний Центр обслуговування платників податків. Центр працював в приміщеннях сільських та селищних рад Миргородського району. Податківці проводили роз’яснювальну роботу з мешканцями сіл стосовно діючого податкового законодавства, а також приймали декларації в громадян. Запитання які надходили від громадян, під час спілкування, були різного напрямку: це  і підприємницька діяльність,  і сплати податку за землю, але все ж таки найбільше запитань стосувалося податку на доходи фізичних осіб. Кожний громадянин не залишився без уваги та мав можливість отримати кваліфіковану консультацію, від податківців по заповненню річної декларації. 
        Під час візиту працівники податкової служби ознайомили громадян з нововведеннями цього року - подання декларацій через Інтернет.  Але для цього необхідно мати доступ до Інтернет - мережі та отримати ключ цифрового підпису з відповідним програмним забезпеченням, які надаються безкоштовно.
    Завдяки наполегливій роботі волонтерів, якими являються працівники сільських та селищних рад, найбільш організованим виявилися мешканці Кибинської, Комишнянської, Зубівської, Дібрівської  та Хомутецької сільських рад,
        За словами Кибинського голови  Єрмоленка Михайла Григоровича:

«Поява виїзного ЦООП у розпал деклараційної кампанії стала дуже доречною для  сільських мешканців. Адже люди мали змогу не лише подати декларації  а й отримати відповіді на питання, які їх цікавили. Жителі нашого села дбають про добробут громади та сумлінно відносяться до своїх обов’язків. Про що свідчать подані декларації про отримані доходи нашими односельчанами цього року. Так, близько 20 осіб завітали до сільської ради та задекларували свої доходи на суму 4,3 тис.грн. Переважна більшість поданих декларацій від отриманих доходів за вирощену сільськогосподарську продукцію на власних паях.»
       В результаті проведеної роботи станом на 25 березня 2013 р. жителями району подано 262 декларації про доходи, додатково до бюджетів сільських рад надійде близько 100 тис. грн. 

28 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Березень 2013

Спілкувалися в мережі Інтернет

   Минулого вівторка Наталія Молочко, перший заступник начальника Миргородської ОДПІ, провела Інтернет - конференцію з платниками податків. По скільки в Україні триває «Деклараційна кампанія - 2013» то й для спілкування було обрано  саме дану тему, щоб в черговий раз платники мали можливість отримати відповідь на нез’ясовані питання щодо процедури декларування доходів отриманих  в 2012 році  та з яких не було сплачено податок.
   Нижче пропонуємо до вашої уваги відповіді на найбільш поширені запитання, що надійшли під час Інтернет-конференції:

   Батько подарував будинок синові. Чи потрібно декларувати отримані доходи. Якщо так, то в якому розмірі сплачується податок?

   - Ні, не потрібно. Оподаткування вартості отриманих громадянами дарунків регламентовано Податковим кодексом України. При отриманні дарунків членами сім'ї першого ступеня споріднення (подружжям, дітьми та батьками), оподаткування здійснюється за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Отримана сума такого доходу в річній податковій декларації не зазначається. Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації в даному випадку вважається виконаним.

    Скажіть, чи можливо подати декларацію у поза робочий час або у вихідний день?

- Так, це можливо. Для зручності платників запроваджено спеціальний режим роботи податківців, а саме передбачено можливість приймання декларацій у вечірні години щоденно до 20-00 год. та у вихідний день - суботу з 9-00 до16-00 години.

   В Центрі обслуговування платників податків Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції за адресою: вул. Кашинського, 26. надається допомога в заповненні річної податкової декларації про майновий стан і доходи. Індивідуальну консультацію можна отримати за  телефонами: 5-53-38, 5-50-59.

   У який термін і куди слід подати податкову декларацію?

 - Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2012 році, подається до 1 травня поточного року.

   Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2012 року, податкову декларацію можуть подати упродовж усього 2013 року. Декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем податкової адреси платника податку , тобто за місцем  реєстрації ( по паспорту).

  В який термін необхідно сплати податок з задекларованого доходу?

- Фізичні особи зобов’язані самостійно до 1 серпня 2013 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій такими особами податковій декларації про майновий стан і доходи.

Я хочу використати право на податкову знижку. Чи потрібно мені подавати довідку з місця роботи  про отримані мною доходи?

   - Фізичні особи, які мають право та хочуть скористатися податковою знижкою, крім декларації про майновий стан і доходи, на вимогу органу державної податкової служби, надають довідку про отримані у звітному році доходи.  Для цього платнику необхідно звернутися до роботодавця та отримати відомості про суму виплаченого на його користь доходу. Водночас, зазначаю, що затвердженої форми довідки законодавством  не передбачено. Тому така довідка надається у довільній формі. В ній, крім загальної інформації про фізичну особу ( ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов’язково зазначається інформація щодо сум нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); податкової соціальної пільги; єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб.

Чи має право скористатися податковою знижкою за навчання дитини один із батьків, якщо договір укладений між навчальним закладом та дитиною, квитанції на оплату на ім’я дитини, яка не мае джерел доходу?

   - Відповідно до  Сімейного кодексу України батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх дітей (до 18 років). Яякщо повнолітні діти продовжують навчатися та у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

   Враховуючи вищевикладене, скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини може один з батьків, за умови надання ним відповідних підтверджуючих документів, зокрема, договору про навчання дитини, який укладений між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи. При цьому, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

 Як оподатковуються доходи отримані від здавання власної квартири постороннім людям?

   -Якщо у 2012-му громадянин здавав свою квартиру в оренду, то податок на доходи фізосіб він мав сплачувати щоквартально, а декларацію слід подати до 1 травня 2013 р. Такий дохід підлягає оподаткуванню за ставками 15% та 17%.

 Ставку 15% застосовують, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищує десятикратний розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2012 р. – 10730 грн); 17% – з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.

Чи підлягають оподаткуванню доходи отримані від репетиторських послуг та за якою ставкою сплачується податок?

   - Так, репетиторські послуги підлягають декларуванню та  оподатковуються  за ставкою 15(17) відсотків в залежності від отриманого доходу.

Якщо я маю власний земельний пай, вирошую продукцію рослинництва та реалізую її, чи підлягають такі доходи оподаткування, якщо так, то за якою ставкою?

   - Якщо ваша земельна ділянка не перевищує 2,0га і ви маєте довідку за формою 3- ДФ, то в такому разі ваші доходи не будуть оподатковуватися. В інших випадках вам необхідно задекларувати отримані доходи та сплатити податок за ставками 15% ( 17%) в залежності від отриманого доходу..

Я отримала спадщину від дідуся, чи потрібно мені декларувати доходи та яку суму податку необхідно сплатити?

   -Так потрібно. Якщо у 2012 році платник податків отримав додаткові доходи у вигляді спадщини від членів сім’ї, які не відносяться до першого ступеня споріднення (не від батьків, чоловіка або дружини, дітей), то такі доходи декларуються та сплачується податок за ставкою 5% від вартості спадщини.

А успадкування грошових заощаджень колишнього СРСР оподатковують?

   –Відповідно до Податкового кодексу до об’єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою, належать:

 - грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР);

 - грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося.

 Іншими словами, якщо вам дісталися у спадщину згадані об’єкти – їх не оподатковують.

  Користуючись нагодою, Наталія Володимирівна нагадує платникам, що декларування доходів та сплата податків – це обов’язок кожної цивілізованої людини. Це як своєрідне джерело позитивної самооцінки, усвідомлення того, що ти успішна людина і вчиняєш як чесний, добропорядний громадянин.

   Шановні громадяни, податкова інспекція чекає на Вас!      

28 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Березень 2013

Відповідальність «спрощенців» за несвоєчасну сплату авансових внесків

   Платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення  авансового внеску  не пізніше 20 числа поточного місяця.
   В разі несплати (неперерахування) фізичною особою – платником єдиного податку, авансових внесків в зазначені строки, до платника, відповідно до статті 122 Податкового кодексу України застосовуються штрафні санкції у вигляді накладення штрафу в розмірі 50% ставки єдиного податку, обраної платником відповідно до  Кодексу.

28 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Березень 2013

Громадяни Миргородщини задекларували до сплати близько 3,5 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб

   За словами Наталії Молочко, першого заступника начальника Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції від громадян вже надійшло  2334 декларації.

   З них 1864 надано мешканцями регіону, які вказали доходи, що підлягають обов’язковому декларуванню. Окрім того, 403 декларації надійшло від громадян, які вирішили скористатися правом на податкову знижку. Сума витрат, що буде повернута зазначеним платникам, складає 339 тис. грн.

  Податківці нагадують, що останній день прийняття декларацій від громадян, які повинні обов’язково це зробити, - 30 квітня. Що ж стосується платників, які мають право на податкову знижку, то вони можуть прозвітувати до кінця року.

При цьому, з 2013 році декларації про майновий стан та доходи приймаються податковою службою і в електронному вигляді за допомогою мережі Інтернет.

28 березня 2013


1


  Закрити  
  Закрити